» Informatie aanvragen


» Offerte aanvragen


HOUTAANTASTENDE INSECTEN
Vermoedt u aantasting door houtborende insecten? 

Boktor  Houtworm
Spinthoutkever  bonteknaagkever

VRAAG EEN INSPECTIE AAN!

> Bel direct
> Inspectieformulier

Spinthoutkever

Spinthoutkever is een insect dat verwerkt hout aantast. In het latijns heet de spinthoutkever Lyctus Brunneas.

Een volwassen exemplaar van de spinthoutkever is tussen 3 mm en 8 mm. Deze is lichtbruin tot roodachtig van kleur. De larven van de spinthoutkever zijn gemiddeld ongeveer 6 mm lang en vaalwit van kleur.

Spinthoutkevers komen veel voor in plaatmateriaal, bijvoorbeeld multiplex, die verwerk worden in de opbouw van wanden en kapconstructies van woonhuizen. De spinthoutkever kent, relatief ten opzichte van de andere soorten houtinsecten, een snelle en korte cyclus. De ontwikkeling van eitje tot volwassen exemplaar van de spinthoutkever kan in ongeveer een jaar tijd plaatsvinden. Deze snelle ontwikkeling van de spinthoutkvers kunnen zorgen voor een explosieve groei in aantallen van deze insecten en daarmee de houtvraat en aantasting van het hout.

Van de verschillende stadia die de spinthoutkever kent zijn het de larves van de spinthoutkever, net als bij de andere houtinsecten, die zorgen voor de vraatschade en verpulvering van het hout. De larves van de spinthoutkever, die ontstaan zijn uit de eitjes, groeien en rap tempo uit tot volwassen kevers. Deze volwassen spinthoutkevers vreten zich naar buiten toe, vanuit het hout dat verwerkt is, waarbij de uitvliegopeningen ontstaan. Bij de spinthoutkevers zijn deze gaatjes relatief klein. Ongeveer ter grootte van de kop van een pen. Bij het uitvliegen kunt u ook het boormeel aantreffen, anders genaamd vraatmeel. Dit boormeel is het verpulverde opgevreten hout dat de larves van het hout hebben overgelaten.

Wanneer u gaatjes in het hout ziet of u ziet boormeel op de vloeren of op de houtdelen liggen, schakel dan Van Meijel in. Want als u niets doet gaat de cyclus van de spinthoutkever voort en zal de schade aan uw hout steeds groter worden. 

Als u zeker wilt zijn dat houten constructies vrij zijn van houtaantastende insecten zoals onder meer Spinthoutkever, vraag dan een inspectie aan. U kunt ons hiervoor bellen of mailen.