» Informatie aanvragen


» Offerte aanvragen


HOUTAANTASTENDE INSECTEN
Vermoedt u aantasting door houtborende insecten? 

Boktor  Houtworm
Spinthoutkever  bonteknaagkever

VRAAG EEN INSPECTIE AAN!

> Bel direct
> Inspectieformulier

Bonte Knaagkever

De bonte knaagkever wordt ook wel een de grote houtwormkever genoemd. In het latijns heet de bonte knaagkever Xestobium Rufovillosum.

Een volwassen exemplaar van de bonte knaagkever is tussen 6 mm en 8 mm. Deze is donkerbruin van kleur en heeft een helmvormig hals schild. De larven van de bonte knaagkever zijn gemiddeld ongeveer ruim 1 cm lang en zijn geelwit van kleur.

De bonte knaagkever komt voor in droog en verwerkt hout. Het liefst zit de bonte knaagkever in loofhout, bijvoorbeeld eikenhout. De bonte knaagkever ontwikkelt zich het beste op plaatsen waar relatief veel vocht voorkomt, bijvoorbeeld in balkkop einden die in de muren zijn opgehangen.

Het typische van de bonte knaagkever is dat dit insect niet per se uit het hout hoeft te vliegen om zich voort te planten. In het hout zelf heeft de bonte knaagkever namelijk zogenaamde kraamkamers gebouwd, van waaruit de doorontwikkeling voort kan gaan. Uit de larven van de bonte knaagkever, die zorgen voor de vraatschade, ontwikkelen zich parende volwassen mannetjes en vrouwtjes exemplaren en de vrouwtje leggen weer opnieuw eitjes af in de kraamkamers. En zo gaat de cyclus van de bonte knaagkever voort en neemt de schade aan het hout toe. De bonte knaagkever kan zich zowel in het hout als buiten het hout voortplanten. Dit houdt dus in dat je niet altijd goed kunt waarnemen of het hout daadwerkelijk door de bonte knaagkever wordt aangetast en opgevreten wordt, omdat het zich binnen in het hout afspeelt. 

Als u zeker wilt zijn dat houten constructies vrij zijn van de Bonte Knaagkever, vraag dan een gerust een inspectie aan. U kunt ons hiervoor bellen of <mailen.